13 maj 2010

Linssoppa

Det här receptet har min farmor lärt min mamma och min mamma mig. Behöver jag säga att det inte finns en godare linssoppa?




Blog Image

Ingredienser
400 g gröna linser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
1 msk paprikapulver
buljong (kyckling eller grönsak)
4 potatisar
2 morötter
½ purjolök
200 g krossade tomater
Salt

Fräs lök och vitlök i rikligt med olja. Tillsätt paprikapulver och rör om och ta från värmen. Lägg linserna i en annan kastrull och täck med vatten. Koka upp och häll av vattnet. Häll linserna i grytan med löken. Tillsätt vatten så det täcker blandningen med några centimeter och tillsätt buljöng. När det kokat upp tillsätts potatisarna (delade i fyra bitar). Koka i 10 minuter. Tillsätt övriga grönsaker. Koka i ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt. Mängden vatten kan varieras efter smak.
Servera med ärtor, majs, kokt ägg och bröd. Bäst kommer smakerna fram om man har i en tesked vit- eller rödvinsvinäger i soppan (desutom minskar syran gaseffekten man får av linserna) men tillsätt dessa i din egen tallrik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar