29 april 2010

Papas con mojo

För första gången har jag lyckats med det här underbara kanariska rätten. Potatisen blev alldeles skrynkliga och vita av saltet, så som de ska va, och såsen fick perfekt konsistens och styrka. Så för den så vill testa:

1 kg små potatis
3,5 dl salt
1,5 l vatten

Mojo

1 Chili
2 vitlöksklyftor
0,5 inlagd paprika
1 msk spiskummin
2 msk citronjuice
salt
1 dl olivolja

1. Tvätta potatisen men behåll skalet. Koka i vatten och salt. Potatisen ska flyta pga saltmängden i vattnet. Koka tills de nästan är klara

2. Under tiden som det kokar förbereds såsen. Skrapa bort kärnorna från chilin om du inte vill ha det för starkt. Skala vitköksklyftorna. Hacka dessa och mixa alla ingredienser utom oljan. Oljan häller man i långsamt sist, samtidgt som du fortsätter mixa.

3. Häll ut potatisvattnet och ställ tillbaka kastrullen på spisen utan lock. Sänk värmen. Vänta tills all vatten som i kastrullen ångat bort och potatisen är helt torra. Skaka på kastrullen lite då och då. Stäng av värmen på spisen och sätt på locket med en handduk mellan lock ocjh kastrull i 5 minuter

4. Servera med mojon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar